Våra samarbetspartners

Därför ska du välja Svensk Båtutbildning

  • Svensk Båtutbildning har de modernaste utbildningarna i Sverige.
  • Om du inte klarar examinationen så är du välkommen på nästa kurs, utan extra kostnad.
  • Alla våra elever har klarat examinationen innan de har lämnat oss.
  • Alla utbildare har en nära koppling till havet, där vi arbetar som allt från stridsbåtsförare till sjöräddare.
  • Vi använder både traditionell kurslitteratur och webbstöd i våra utbildningar, detta för att kurserna ska passa alla våra elever.
  • Vi utbildar och examinerar flest förarintyg i hela Sverige.

Välkommen till Svensk BåtutbildningMer om kursen

De vanligaste intygen

Två av de vanligaste intygen för svenska båtförare är förarintyget och kustskepparintyget. Det ger dig en tydlig utgångspunkt för fortsatta båtstudier och det är också en gedigen introduktion till båtlivet i allmänhet. Förarintyget är det första steget som utbildar kursdeltagarna inom grundläggande båtvett. Det innebär att du kan delta i förarintygskurser och skriva provet även om du saknar förkunskaper. Kustskepparexamen kräver att du har klarat av förarintyget och haft det i minst en månad.

Förarintyg och kustskepparintyg i en kurs

Båda kurserna är teoretiska och därför är det en god idé att du gör dig bekant med kurslitteraturen innan undervisningen sätter igång för att utbildningen ska vara så tidseffektiv som möjligt. De flesta väljer att läsa kurserna separat men det finns också möjlighet att läsa en kombinationskurs som snabbar upp processen. Det betyder en lite större arbetsbörda för dig som student, men som belöning får du dubbla certifikat vilket tar dig en bra bit på vägen.

Den praktiska kunskapen

Om du är mer för den praktiska biten kan du välja att göra båtpraktik, antingen under en heldag eller en halvdag. Det är en kurs som fokuserar mer på de praktiska bitarna av att vara ute på sjön. Här ges du undervisning direkt på båten, vilket kanske passar bättre för den som hellre vistas ute på havet istället för i klassrummet.

Yrkesskeppare och fördjupad kunskap

För den som vill satsa på en professionell karriär på vattnet är fartygsbefäl klass 8 ett nyttigt intyg att ha med sig. Den ger dig behörighet till att köra en mängd kommersiella båtar, som handelsfartyg, båttaxi och dykbåt. Kursen kräver en hel del studier eftersom den också inkluderar moment som VHF och andra intyg, men den är en bra merit på CV:t om du vill arbeta inom sjöfarten.