Våra samarbetspartners

Därför ska du välja Svensk Båtutbildning

  • Svensk Båtutbildning har de modernaste utbildningarna i Sverige.
  • Om du inte klarar examinationen så är du välkommen på nästa kurs, utan extra kostnad.
  • Alla våra elever har klarat examinationen innan de har lämnat oss.
  • Alla utbildare har en nära koppling till havet, där vi arbetar som allt från stridsbåtsförare till sjöräddare.
  • Vi använder både traditionell kurslitteratur och webbstöd i våra utbildningar, detta för att kurserna ska passa alla våra elever.
  • Vi utbildar och examinerar flest förarintyg i hela Sverige.

Välkommen till Svensk BåtutbildningMer om kursen

Vilken utbildning kommer först?

Om du vill få en inledande teoretisk introduktion till båtlivet och ställa dina kunskaper på fast grund är en båtförarexamen intyget för dig. Den utbildar dig inom grundläggande båtkunskap och förser dig med viktiga redskap för att kunna framföra en båt. Under det avslutande skriftliga provet visar du att du tillgodogjort dig kunskaperna och klarar du det får du ditt intyg. Ett förarbevis kommer också kunna omvandlas till båtkörkort om ett nytt lagförslag träder i kraft.

Praktisk utbildning med en båtpraktik

Kanske vill du hellre ge dig på den praktiska aspekten först. Då är en båtpraktik rätt kurs för dig. Utbildningen innehåller båtlivets mest grundläggande moment som utförs ute på en riktig båt, vilket ger dig goda möjligheter att lära dig det från grunden. När kursen är klar får du ett intyg som kan användas när du vill utbilda dig vidare.

Fördjupad kunskap med kustskepparintyget

För dig som redan har tagit de första stegen och vill gå vidare till större utmaningar är kustskepparintyget nästa del i utbildningen. Det ger dig, förutom vidare kunskaper inom samma ämnesområden som förarintyget berörde, behörighet att köra båtar som mäter längre än tolv och bredare än fyra meter. Du får också lära dig mörkernavigering och andra centrala moment av båtframförande. Om du vill ta båda intygen i ett svep arrangeras det kombikurser som låter dig avklara proven på kortare tid. Du måste dock ha haft förarintyget i minst en månad innan du får ta kustskepparexamen.

Fartygsbefäl – yrkesskeppare och privatist

Om du satsar på större båtar än så är kanske fartygsbefäl klass 8 något för dig. Den förbereder dig för en karriär som fartygsbefäl på större båtar och ger dig behörighet att köra fartyg mellan 6 och 24 meter. Den ger dig också rätt att köra passagerare – upp till 12 personer plus besättning.

Detta är bara några exempel på möjligheter om du vill gå en båtkurs i Stockholm.